Οι online προκλήσεις αυξάνουν τη ψηφιακή αδρεναλίνη
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε συνεχώς ανθρώπους, και κυρίως εφήβους, να συμμετέχουν σε online προκλήσεις που αυξάνουν τη ψηφιακή αδρεναλίνη. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Πλέον ο πιο δημοφιλής τρόπος επικοινωνίας είναι τα social media, τα κοινωνικά δίκτυα που μας συνδέουν με έναν τρόπο που δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε 50 χρόνια πριν. Όμως, αυτή η άνοδος των κοινωνικών δικτύων και των διάφορων chats που πάνε πακέτο μαζί τους έχουν φέρει μαζί τους πέρα από τα πολλά πλεονεκτήματα – όπως το ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους δικούς μας όπου και αν βρίσκονται- και κάποια αρνητικά. Κάποια από τα αρνητικά είναι τα εξής:
Η εξάρτηση που δημιουργούν, πλέον ξοδεύουμε αμέτρητες ώρες καταναλώνοντας περιεχόμενο.
Διάδοση ψευδών ειδήσεων, αφού κανείς δεν μπορεί να ελέγξει αν αυτό που μαθαίνουμε σαν δεδομένο είναι αληθινό ή όχι.
Σύγκριση με τους άλλους, πράγμα που δημιουργεί χαμηλή αυτοεκτίμηση και ψυχικά προβλήματα κυρίως στους εφήβους.
Διάθεση για υπερβολή, κάνουμε τα πάντα για να πάρουμε πολλά likes και να τραβήξουμε την προσοχή των άλλων. Οι online προκλήσεις είναι κομμάτι αυτού.
Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το κομμάτι των online προκλήσεις, θα δούμε γιατί συμμετέχουν σε αυτές οι άνθρωποι και γιατί είναι τόσο δημοφιλείς και ελκυστικές, παρά τους κινδύνους που ξέρουμε ότι κρύβουν.
Ανάγκη αναγνώρισης
Η αναγνώριση και η αποδοχή από τους άλλους ανθρώπους είναι βασική ανάγκη για τον κάθε άνθρωπο, από πάντα. Όμως πλέον, με τα social media αυτή η πανανθρώπινη ανάγκη έχει εκτοξευτεί και έχει περάσει σε επίπεδα πρωτόγνωρα που πολλές φορές δεν ξέρουμε πώς ή δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Καθώς τα reaction, τα shares και τα comments είναι πλέον ο τρόπος που έχουμε για να δείχνουμε την αναγνώριση σε κάποιον, οι χρήστες επιδιώκουν να τα κερδίσουν με όποιον τρόπο γίνεται. Οι online προκλήσεις είναι μια γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος για να τα καταφέρουν και να κερδίσουν την προσοχή των διαδικτυακών φίλων τους. Όταν το άτομο συμμετέχει σε μια online πρόκληση κερδίζει ένα γρήγορο εισιτήριο για πολλές προβολές και μεγάλη ανταπόκριση. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται και το αίσθημα αυτοεκτίμησης του ατόμου, όσο ψευδές και αν είναι, πρόκειται για κάτι έντονο που το αποζητάμε.
Το αίσθημα του Ανήκειν
Ο κοινός στόχος, που σε αυτή την περίπτωση είναι η ολοκλήρωση ενός online challenge, ενώνει τους ανθρώπους και δημιουργεί την αίσθηση της κοινότητας, οι συμμετέχοντες συνδέονται με κάτι ξεχωριστό που αφορά μόνο αυτούς. Έτσι, λαμβάνοντας μέρος σε μια πρόκληση νιώθει ότι ανήκει σε μια ομάδα. Αυτή η αίσθηση είναι ακόμα πιο σημαντική αν το άτομο που συμμετέχει είναι έφηβος και ολοκληρώνοντας τη διαδικτυακή πρόκληση νιώθει ότι μοιράζεται εμπειρίες με συνομήλικους του, πιθανόν κάποιους από αυτούς να τους θαυμάζει κιόλας. Αυτή η κοινωνική αλληλεπίδραση ενώνει με μια έννοια τους ανθρώπους. Σημειώνουμε ότι υπάρχουν και οι προκλήσεις για φιλανθρωπικό σκοπό, όπως το Ice Bucket Challenge που ήταν πολύ δημοφιλές το 2014 και συμμετείχαν σε αυτό μια πληθώρα διασημοτήτων. Στόχος του ήταν η ευαισθητοποίηση για τη νόσο Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση (ALS) και η ενθάρρυνση δωρεών για έρευνα σχετικά με αυτή. Αυτή η διαδικτυακή πρόκληση ενίσχυε την αίσθηση του κοινωνικού καθήκοντος.
Η αίσθηση της περιπέτειας
Και η αίσθηση ότι δοκιμάζονται τα ανθρώπινα όρια. Αυτή η αίσθηση εκτοξεύει την αδρεναλίνη και δημιουργεί εκρηκτικά συναισθήματα. Οι άνθρωποι έχουμε στη φύση μας την τάση για περιπέτεια και κίνδυνο, όταν η αδρεναλίνη πλημμυρίζει τον εγκέφαλο μας νιώθουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει. Αυτή η ανάγκη για ακραίες εμπειρίες, τέντωμα διεύρυνση των ορίων και έντονες συγκινήσεις κάνει πολλούς ανθρώπους να συμμετάσχουν σε επικίνδυνες προκλήσεις, προσπερνώντας τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές στην ασφάλεια ή ακόμα και στη ζωή του. Έφηβοι και νέοι που ακολουθούν αυτό το trend το κάνουν θέλοντας ακριβώς να δοκιμάσουν το μέχρι που μπορούν να φτάσουν.
Ανταγωνισμός
Σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το TikTok οι προκλήσεις εξαπλώνονται με την ταχύτητα του φωτός, συχνά μάλιστα εξελίσσονται και με αυτή την ταχύτητα. Κάποιο challenge που μπορεί να ξεκινήσει σαν απλό και αθώο μπορεί να φτάσει με την πάροδο του χρόνου να γίνει επικίνδυνο, καθώς ο κάθε χρήστης θέλει να ξεπεράσει τον προηγούμενο προσθέτοντας νέα στοιχεία που θα τις κάνει πιο εντυπωσιακές και πιο ριψοκίνδυνες. Γι’ αυτό και βλέπουμε φαινόμενα όπου άνθρωποι χάνουν ακόμα και τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ολοκληρώσουν μια διαδικτυακή πρόκληση. Είναι ακριβώς αυτή η ανταγωνιστική διάθεση που οδηγεί σε αυτή την κλιμάκωση.