Είναι μεγάλη και δύσκολη η απόφαση να φύγει ένα άτομο της τρίτης ηλικίας από το σπίτι του. Όμως μερικές φορές είναι απαραίτητη και η επιλογή της κατάλληλης μονάδας είναι σημαντική. Ο Άγιος Στυλιανός https://www.agstylianos.gr/ είναι από τα αξιόπιστα γηροκομεία με πιστοποιημένο προσωπικό, αγάπη και ζεστασιά για τους ανθρώπους που φιλοξενεί. 

Είναι σημαντικό η μονάδα να εμπνέει εμπιστοσύνη στην οικογένεια και να ξέρουν ότι ο άνθρωπός τους είναι σε καλά χέρια. 

Υπάρχουν περιπτώσεις που η φιλοξενία σε μία μονάδα είναι απαραίτητη. Ενώ κάποιες φορές η οικογένεια αργεί να πάρει τέτοιες αποφάσεις, υπάρχουν στιγμές που είναι μονόδρομος. Οι λόγοι για την αλλαγή αυτή στη ζωή ενός ηλικιωμένου είναι:

Αν ο ηλικιωμένος είχε ραγδαία επιδείνωση της υγείας του ή είχε κάποιο ατύχημα που περιόρισε την κινητικότητά του. 
Αν χρειάζεται 24ωρη εντατική φροντίδα και ιατρική υποστήριξη που δεν μπορούν να την παρέχουν οι οικείοι του, ούτε όμως και νοσηλευτές κατ’ οίκον. Σε μια μονάδα, το προσωπικό είναι διαθέσιμο 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. 
Αν το σπίτι δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές για να ζήσει με ασφάλεια ο ασθενής. Σε περίπτωση άνοιας, θα πρέπει το σπίτι να μην έχει αιχμηρά αντικείμενα και οι πόρτες να είναι μόνιμα κλειδωμένες. Αν το άτομο μένει μόνο στο σπίτι, υπάρχει και ο κίνδυνος να επιτρέψει την είσοδο σε άγνωστους επισκέπτες. Επίσης, αν έχει αστάθεια και δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές όπως ράμπες, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ατυχήματος. 
Όταν ο γιατρός εκτιμά ότι μετά από μια νοσηλεία, το επόμενο βήμα αποθεραπείας πρέπει να γίνει σε μια μονάδα που θα παρέχει ιατρική παρακολούθηση από εξειδικευμένο προσωπικό, όπως ο Άγιος Στυλιανός. 
Χρειάζεται βοήθεια στην κάλυψη βασικών αναγκών όπως το μπάνιο και η σίτιση. Ειδικοί διατροφολόγοι επιμελούνται το μενού των φιλοξενούμενων. 
Όταν δεν υπάρχουν συγγενείς που θα τον βοηθήσουν και θα τον φροντίσουν. 
Όταν η ποιότητα ζωής του ανθρώπου χειροτερεύει ενώ μένει μόνος και βυθίζεται περισσότερο στη θλίψη και την απογοήτευση. Οι μονάδες φροντίδας φιλοξενούν κι άλλους ηλικιωμένους που αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις μεταξύ τους. Επίσης μπορούν να ασχοληθούν με διάφορα πράγματα καθημερινά και να αποκτήσουν νέες συνήθειες, δίνοντας έτσι ένα πιο ζωηρό χρώμα στις ημέρες τους. 

Η απόφαση ίσως να δημιουργεί ενοχές αρχικά, όμως με την σωστή επιλογή, η ζωή του ηλικιωμένου συγγενή είναι σε πραγματικά καλά χέρια. Γιατροί και νοσηλευτές ασχολούνται με την υγεία τους ενώ ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί με την ψυχολογία τους. Μαζί με τις συχνές επισκέψεις των συγγενών τους, μπορούν να έχουν μια νέα καθημερινότητα που θα διασφαλίζει στην σωματική και πνευματική ισορροπία.
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top